SİRKECİ GARI-İSTANBUL DEMİRYOLU MÜZESİ

SİRKECİ GARI


Ayrılıklara,kavuşmalara tanıklık etmiş,İstanbul'un Avrupa'ya açılan kapısı olarak bilinen Sirkeci Garı 1890 yılında hizmete açılmıştır.
Sirkeci Garı'nın mimarı Sultan II.Abdulhamid'in güvenini kazanarak,sarayın danışman mimarı olan August Jasmund'dur.


Fotoğraf internetten alıntıdır.

Mimar Jasmund Sirkeci Garı'nı planlarken Doğu ile Batı'nın birleştiği nokta olduğunu belirten bir oryantalist üslupla tasarlamıştır.Bölgesel ve ulusal biçim kalıplarına yer vermiş,bu üslubu yansıtmak için cephelerde tuğla bantlar kullanmıştır.Sivri kemerli pencereler,ortaya da Selçuklu dönemi taş kapılarını anımsatan geniş bir giriş kapısı yapıp,vitray camlarla bu üslubu tamamlamıştır.


Trenlerin kralı ve kralların treni olarak bilinen Şark Ekspresi bilinen adı ile Orient Ekspresi'nin garı Sirkeci Garı'dır.Avrupa tarihinin ilk lüks treni,Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan Orient Ekspresi,sayısız sanatçıyı,Avrupa'nın zenginlerini İstanbul'a taşımıştır.Ultra lüks trenle İstanbul'a gelen yolcuların beklentilerini, şehirdeki oteller karşılayamıyormuş ve bunun üzerine beklentileri karşılayan özel bir otel yapılmış.O otel Pera Palas'dır.

İSTANBUL DEMİRYOLU MÜZESİ

Sirkeci Garı içinde,23 Eylül 2005 tarihinde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Müzenin kapısından içeri girdiğinizde sizi Sirkeci-Halkalı arasında işleyen ilk elektrikli banliyö treninin makinist bölümü karşılıyor.Makinist bölümünü daha yakından görmek isteyenler,içine girip kurcalayabilirler.
Müzede demiryolu çalışanlarına ait eşyalar,trenlerde kullanılan aksesuarlar,eski daktilolar,eski hesap makineleri,Orient Expresi'nde kullanılan yemek takımları,bilet dolabı,telgraf makineleri,kondüktör para çantaları,trenlerde yer alan uyarı levhaları,Sirkeci Garı'nın peron saati,çocukların ilgisini çekecek oyuncak tren setleri sergilenen eserler arasındadır.Müzede 400 eser sergilenmektedir.


Türkiye'de ilk yemekli vagon hizmeti 7 Aralık 1925 tarihinde Haydarpaşa-Sincanköy hattında gerçekleşmiştir.


Sirkeci Garı bekleme salonunu ısıtan 7 çini sobadan biri müzede sergilenmektedir.

Değerli tiyatro ve sinema sanatçısı Can Kolukısa'nın babası cumhuriyetin ilk şimendifercilerinden Mehmet Kamil Kolukısa'dır.Can Kolukısa'nın müzeye hediye ettiği babasının diplomasını görebilirsiniz.

Müze Pazar,Pazartesi günleri ve resmi tatiller dışında her gün 09.00-12.30 ve 13.00-17.00 saatleri arasında açık ve ziyaretler ücretsizdir.

Sessizliğe gömülmüş olan Sirkeci Garı'na gidip, zamanında yaşanılan hüzünleri,sevinçleri düşünerek, buram buram kokan nostaljiyi yaşayabilirsiniz.

Sevgiler,
Betül❤️

Yorumlar

  1. yazmış olduğunuz bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Biz hep bakmışız, sayenizde içeriğini görmüş olduk, teşekkürler ,iyi seneler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder